Internationella Kvinnodagen

image113


Den 8 mars firas internationella kvinnodagen. Det var den tyska socialdemokraten och senare kommunisten Clara Zetkin som tog initiativ till att kvinnor över hela världen skulle börja fira en kvinnodag för att hedra kvinnorörelsen och för att främja kampen för kvinnors rösträtt. Hon la fram förslaget på den andra internationella socialistiska kvinnokonferensen i Köpenhamn 1910. De första åren firades dagen någon gång under våren, men snart fastställdes datumet till den 8 mars. (egen kommentar; I Sverige fick kvinnor rösträtt 1921)

Under många år var det framför allt de socialistiska kvinnorna som firade internationella kvinnodagen. I de länder där fascism och nazism fick makten förbjöds firandet av kvinnodagen.

I slutet av 1960-talet togs firandet upp igen av den nya vågens feminism i USA. I Sverige återtog vi 8 mars-firandet 1971 då Grupp 8 demonstrerade i Stockholm. Kraven gällde då bland annat fri abort och daghemsplatser åt alla. 1972 ordnade Grupp 8 och Svenska Kvinnors Vänsterförbund ett stort möte den 8 mars i Stockholm och året därpå hade firandet spritt sig till övriga landet.

Kvinnogrupper över hela världen firar idag internationella kvinnodagen. Dagen firas också i FN. 1977 antog FN:s generalförsamling en resolution, som rekommenderade ett allmänt firande av en internationell kvinnodag, vilket ledde till att även politiskt neutrala kvinnoorganisationer började delta. 1980 proklamerade FN 8 mars som internationell kvinnodag.

I många länder är 8 mars en nationell helgdag. När kvinnor från alla kontinenter, ofta med olika etnisk, språklig, kulturell, ekonomisk och politisk bakgrund, firar sin dag, kan de se tillbaka på en snart 100-årig kamp för jämlikhet, rättvisa, fred och utveckling.

källa: Nordiska Museet
image115

Visst är det viktigt att uppmärksamma det förtryck som dagligen sker mot kvinnor runt om i världen. Tror att det kan vara RIKTIGT betydelsefullt i vissa länder och lite mindre viktigt i andra... I Sverige pratas det iaf ganska mycket om jämnställdhet och lika villkor även om vi inte har nått fram dit än. Det är ju åtminstonde bra att man jobbar för det.
Men såhär i jämnställdhetens anda är det lite konstigt att ingen har kommit upp med en "internationella mansdagen" (ja, jag vet att de generellt sett är lika förtryckta). Undrar vad den dagen skulle gå ut på? Dricka öl, titta på sport, fisa å klia sig i skrevet? Usch vad jag är fördomsfull. Haha. :)

image114


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Vem är du?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (bara jag som ser den)


Har du en egen blogg/hemsida?:


Vad har du på hjärtat?:


Trackback
RSS 2.0